|Klachten veroorzaakt door kantoorbaan

Klachten veroorzaakt door kantoorbaan

Tegenwoordig zitten we steeds vaker acht uur per dag achter de computer. Ondanks dat je zit, zorgt het toch voor veel lichamelijke klachten. Het constant aannemen van een (verkeerde) houding kan veel invloed hebben op je spieren en gewrichten. Tegenwoordig is ‘Het Nieuwe Werken’ steeds populairder. Door staand of fietsend te werken, verander je je houding en ben je ook nog eens sportief bezig. Wat zijn veel voorkomende klachten en hoe kan je er voor zorgen dat je hier geen last van krijgt?

Oogklachten

Toen we klein waren kreeg je altijd te horen dat je vierkante ogen krijgt van te lang tv kijken. Tegenwoordig lijkt het alsof dat helemaal verleden tijd is. Het aantal kantoorbanen neemt toe en veel Nederlanders werken continu op de computer. Je staart soms uren achter elkaar naar je beeldscherm wat ontstekingen en rode ogen kan veroorzaken.

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je regelmatig een (korte) pauze neemt. Het wordt aangeraden om elk half uur, één minuut niet naar je beeldscherm te kijken zodat je ogen en hoofd even rust krijgen.

Hoofd-, nek- en rugklachten

Wanneer je veel achter je bureau werkt, is de kans groot dat je onderuitgezakt of schuin zit. Er zijn verschillende factoren die hier invloed op hebben. De hoogte van je bureau, beeldscherm en stoel bijvoorbeeld.

Om deze klachten te voorkomen dien je je houding regelmatig aan te passen. Zo zorg je er voor dat je bepaalde spieren niet overbelast. Met een sta zit bureau kan je zitten én staan aan hetzelfde bureau. Zo hoef je niet van werkplek te wisselen wanneer je staand wil werken en voorkom je klachten.

Muisarm

Tijdens het typen op een toetsenbord beweeg je je vingers op verschillende manieren. Dit geldt niet voor de muis. Chronische pijn in je vingers naar aanleiding van het overmatig gebruiken van je muis wordt RSI genoemd. Circa 500.000 werknemers hebben hier last van.

Om dit te voorkomen is het net als bij andere klachten belangrijk dat je pauzes neemt en je positie verandert. Ook is het mogelijk om een ergonomische muis aan te schaffen. Deze zorgt er voor dat je hand een positie aanneemt waar dit vermeden wordt.

 

2019-02-28T14:50:14+00:00 28 februari 2019|Geen categorie|

Leave A Comment